Isnin, 10 Disember 2012
ReSePi : CRePe DuRiaN & TuToRiaL
Entry yg korang tunggu2.. ewahhh... mcm le korang tunggu sangat kann.. hehehe.. Sebelum tu aku nak bgtau, aku tak ikut mana2 kelas masakan..
Aku hanya belajar melalui pembacaan di internet, pastu aku akan berimaginasi cara2 membuatnya.. maka dgn daya imaginasi aku tu lalu terhasillah resepi yg aku try..
So, andai ada kesalahan cara membuatnya, harap di maafkan.. saya budak masih belajar.. budak la sangattt.. kikiki..
Resepi durian crepe ni aku ambik dari Fanpage Jom Masak dlm fesbuk..
Jom kita tengok bahan2 dan cara membuatnya.. sedia semuaaaa.. hehehe.. sila salin resepi ye.. nak print pun boleh..
BAHAN2 :
Watak utama ialah : Durian.. ambik isi dia je.. biji dia buang.. kecualilah korang nak crepe tu inti dia biji durian.. kahkahkah..
Aku beli durian yg dah di pack siap2 kat giant tu je.. malas nak beli sebiji.. tu pun masa bawak balik umah aku sorok dlm peti ais pastu tindih atasnya dgn mcm2 brg sbb takmo encik suami dgn anak aku si ica dan ain nampak.. apis tak heran sgt..
Kang kalau diorang nampak durian ni mau di beduknya sampai abis, kalau abis camne aku nak buat crepe durian.. hahhaha.. buruk betul perangai .. kahkahkah..
50 gram tepung gandum..
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning ( ni terpulang kat korang nak warna apapun )
1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. basuh dulu..
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan.. aku cairkan guna mikrowave..
160 ml air
40 ml susu cair.. aku guna susu fresh milk je
2 sudu besar gula halus..
Aku guna gula kastor je.. sbbnya masa aku carik gula halus tak jumpa lak.. aku lempang gak gula ni kang, time nak guna time tulah ko nak menghilangkan diri..
Tu je bahan2nya.. mudah kan..?? okey, meh kita tengok cara penyediaannya.. baca dan pahamkan betul2.. tak paham pun sila buat2 paham..
CARA MEMBUATNYA :
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. jgn tuang kat mulut korang lak.. hahahha
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
Masukkan pula air.. kacau lagi..
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
Masukkan lak pewarna.. sukati korang le nak taruk kaler apa..
Adunan yg dah sebati..
Last step, sila tapiskan adunan tersebut..
Adunan ni nampak macam sikit, tapi sebenarnya ia mampu menghasilkan 13 - 14 keping crepe tau.. tapi bergantung kepada saiz yg korang buat la.. kalau buat saiz besar2 sgt opkos la dapat sikit je..
JOM BELAJAR CARA MASAK CREPE :
Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau, kang cepat hangus lak crepe korang..
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan..
Tuang dgn lemah lembut.. bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice org kata..
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
Bila dah masak, korang lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan macam gambar di atas ..
Tu cara aku la kan.. aku tak berani angkat guna sudip sbb takut koyak.. aku just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah.. Pi sambung masak lagi sampai adunan abis..
Ohye, di sebabkan aku risau crepe yg dah di masak tu melekat satu sama lain kalau di susun berlapis2, makanya aku buat mcm di atas.. setiap yg dah di masak aku letak dlm bekas/pinggan yg berlainan..
Hambik kauuuu.. banyak la yg nak di basuh pastu.. huhuhu.. tapi takpe, cara mcm ni lebih selamat sebenarnya tau.. biarkan la diorang seketika.. meh kita buat inti dia lak..
BAHAN INTI :
Resepi asal menggunakan 150 ml fresh cream..
Tapi di sebabkan fresh cream aku takde, makanya aku gantikan whipping krim mcm dlm gmbr di atas.. whipping krim ni dah manis tau, so takyah nak tambah gula bagai..
Putar whipping krim/fresh cream sampai kental.. siappp..
CARA MENGGULUNG CREPE :
Memula, letak sesudu kecil krim, isi durian..
Lapiskan semula dgn krim.. takyah banyak2, kang pyh nak balut..
Pastu tarik kulit kiri dan kanan dgn berhati2.. kulit crepe tau bkn kulit korang..
Pastu tarik kulit crepe bahagian atas ke bawah, bahagian bawah ke atas.. paham kan..?? jgn tekan2 inti tu tau.. tampo kang tgn tu
Kemudian terbalikkan.. dan ni hasilnya.. hehehehe..
Ni antara yg berjaya di siapkan..
Ni lak bahagian keratan rentas selepas di potong dua.. keratan rentas la sangatkan kannn.. ekekekeke..
Nak lagi comel korang masukkan dlm papercup size besar.. dah siap sila sejukkan dlm peti ais.. bkn pembeku tau.. sejukkan semalam.. baru sedap di makan.. phewitttt..
Harap korang paham tutorial yg aku ajar ni.. tak paham sila tanya.. kalau ada kesalahan harap di maafkan sbb aku tak belajar dgn mana2 sifu pun.. sob sob sob..
Ohye.. selain durian, korang boleh jugak gantikan dgn cempedak atau mangga.. atau nak letak inti pastry cream pun boleh.. kat bwh ni aku copy balik resepi pastry krim dari fanpage Jom Masak..
Pastry Cream :
2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter
Cara2 :
-masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nak guna gaul seketika..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan